Isus Hrist nije jeo meso

ISUS JE BIO VEGETARIJANAC? Dokazi iz literature sve potvrđuju!

Hrišćanstvo je jedna od tri najrasprostranjenije religije na svetu, a kako je ujedno i jedna od najstarijih, mnogi običaji i tradicije su sada već ustoličene u živote sledbenika ove religije, te se retko kada postavljaju pitanja vezano za nju.

Mnogi hrišćani biraju da prate Bibliju, bez razmišljanja o tome šta znači to sve što u njoj piše. Tako nam je godinama promicala činjenica i da je Hrist mogao biti vegetarijanac. Pre svega trebalo bi obratiti pažnju na vokabular. Poznavaoci Biblije reći će da je Isus jeo meso, međutim u samim spisima upotrebljavana je reč BROMA, koja se sa grčkog prevodi kao hrana, prenosi Atma, dok su ga širom sveta preveli kao meso iako to nije tačno.


Sa druge strane, i sam Isus je govorio o tome da ne treba ubijati živa bića, a to je podrazumevalo i ubistvo radi prehrana.

- Ja vam kažem, ne ubijaj ni ljude ni životinje. Jer ako jedete živu hranu, ona će vas oživeti, a mrtva hrana će vas ubiti. Jer vaše je telo ono što jedete, a vaš duh ono što mislite. I zato pripremajte i jedite sve plodove drveća, sve biljeke sa polja, i sve mleko životinja koje je dobro za jelo. Jer sve je to sazrelo vatrom života – sve su to darovi naše majke Zemlje. Tako jedite uvek sa trpeze Božje: voće sa drveća, zrnja i biljke sa polja, mleko životinja i med pčelinji. Hrana koju jedete, sa obilne trpeze Božje daje snagu i mladost vašem telu i nikada nećete videti bolesti. Jer hrana Božja hraniše Metuzalema, i doista vam kažem, ako živite baš kao što je i on živeo, tada će vam Bog živih dati dug život na zemlji, kao što je bio njegov - Isusove reči zapisane u nestorijanskom jevanđelju mira.


Isusovi najbliži apostoli, Petar, Ivan, Toma, Matej, Andrija i Juda, pa čak i, Jovan Krstitelj, takođe su izbegavali meso:

Ivan- Ivan, brat Gospodinov je bio svet od rođenja. Nije pio vino niti jeo meso životinja Ivan, koji je bio krajnje umeren, jeo je “locust” i divlji med.

Toma- On je kontinuirano postio i molio se, apstinirajući od jedenja mesa i pijenja vina, jeo bi samo hleb sa solju i pio vodu, a nosio bi iste odore i leti i zimi, te nikada ne bi ništa ni od koga prihvatao, a davao bi drugima sve što ima.”

Matej- Puno je bolje biti srećan nego imati demona koji prebiva u nama. A sreća se pronalazi u praktikovanju vrlina. U skladu sa tim, apostol je Matej jeo semenke i lešnike, voće i povrće bez mesa.”Ivan- Ivan, brat Gospodinov je bio svet od rođenja. Nije pio vino niti jeo meso životinja Ivan, koji je bio krajnje umeren, jeo je “locust” i divlji med.

Toma- On je kontinuirano postio i molio se, apstinirajući od jedenja mesa i pijenja vina, jeo bi samo hleb sa solju i pio vodu, a nosio bi iste odore i leti i zimi, te nikada ne bi ništa ni od koga prihvatao, a davao bi drugima sve što ima.”

Matej- Puno je bolje biti srećan nego imati demona koji prebiva u nama. A sreća se pronalazi u praktikovanje vrlina. U skladu sa tim, apostol je Matej jeo semenke i lešnike, voće i povrće bez mesa.”

https://srecna.republika.rs